Etsi
  • caro

Parasta yrittäjyydessä?

Mun yrityskokemus ulottuu osakeyhtiöön ja toiminimeen, ja oon ollut tällä polulla kuutisen vuotta. Osa näistä lemppariasioista on tosi vahvasti mun silmin nähtyjä, mutta lienevät kuitenkin yleisiä lempiasioita yrittäjyydessä!


1. Itseni haastaminen


Pääsen jatkuvasti tilanteisiin, joissa on vaan pakko toimia. Meitä on kuitenkin tässä kolme omistajaa, joten välillä valahdan sellaseen mielentilaan, jossa annan muiden hoitaa. Se on ihan ok, mutta tosi nopeesti se alkaa tuntua pahalta ja oma toimijuus jotenkin väljähtyy. Kun taas hyppään takaisin omistajan rooliin, on ensimmäinen reaktio ongelmien ilmaantuessa ratkaisun etsiminen. Se vahvistaa itsetuntoa ja itseluottamusta: tulee fiilis, että minä pystyn ja minä osaan. Oma toimijuus vahvistuu. Pääsen myös kohtaamaan omia pelkojani jatkuvasti, kun en vaan voi väistellä vastuuta.


2. Vapaus, tietysti


Tää on varmasti se, mikä yrittäjyydessä yleensä ihmisiä houkuttaa. Itse hukun usein velvollisuuksien aallokkoon enkä muista tätä näkökulmaa hyödyntää, mutta kun taas vähän pysähtyy ja miettii, niin tää on ehdottomasti parasta! Mulla on vapaus päättää mun firman toimintatavat ja oikeastaan kaikki firmaan liittyvät asiat. Suunnittelen omat työpäiväni, työaikani, ja päätän kenen kanssa teen töitä. Ihan vaan se, että voin halutessani lähteä vaikka uimaan kesken työpäivän on aika bonari.


3. Etätyö


Ainakin mun työtehtävät sallii etätyön mistä tahansa niin kauan kun netti toimii. Tässä on omat riskinsä, ja lähtökohtaisesti on tuntunut, ettei firmaa voi jättää pyörimään ilman omaa fyysistä läsnäoloa, mutta kyllä mä pystyin just lähtemään viikoksi maalle etäilemään ilman ongelmia.


4. Duunin monipuolisuus


Tähän mennessä mä oon tehnyt meidän firmalle mm. logon, nettisivut, CRM-systeemin, somen, budjetointia, kirjanpitoa, edustamista, materiaaleja asiakkaille, kaikenlaisia pdf-pohjia, roll-upit, julkat ja muut painomatskut. Huolehdin markkinointikampanjoista. Hallituksen puheenjohtajana mä myös pidän kokouksia, usein samalla toimin sihteerinäkin. Kehitän omalta osaltani yritystä jatkuvasti ja mietin uusia toimintatapoja. Hoidan kirjanpitoon liittyviä asioita ja tarkkailen viikottain markkinointiin liittyvää analytiikkaa. Pidän työhaastatteluja ja virittelen yhteistöitä. Olen käynyt tuuraamassa roudauskeikallakin (silloin kun en ollut raskaana) ja tällä hetkellä olen ajamassa muuttokuormaa Norjaan. 5. Oman kädenjäljen näkeminen, palkitsevuus


Sitä tunnetta kun alkaa ensimmäisiä kertoja näkemään konkreettisesti oman onnistumisensa ei voita mikään. En ole koskaan saanut tällaista täyttymystä mistään tekemisistäni. Me ollaan lähdetty kirjaimellisesti nollasta, tai no, pääomahan oli tuhannen euron panostus paskaan 7m3 pakettiautoon. Puolentoista vuoden työn jälkeen toimitilan pihaan ajoi biokaasukäyttöinen 46m3 kuorma-auto, enkä ole koskaan tuntenut sellaista ylpeyttä. Toki varhaisempiakin onnenhetkiä löytyy, esimerkiksi kun saatiin ensimmäinen oma autohalli+toimistotila vuoden toiminnan jälkeen. Siihen asti meidän kamat oli säilytetty mun kellarissa ja autot mun pihalla. Naapureita ehkä vähän vitutti kun meidän silloiset vanhuuttaan kitisevät pakut saapuivat aamuneljältä pihaan ja alettiin roudaamaan kamaa kellariin.


6. Jatkuva kehitys


Monen pk-yrityksen täytyy kehittyä alituisesti pysyäkseen validina. Kilpailijoita tulee uusia ja markkinat muuttuu. Mun mielestä se on upeeta! Koska meidän yritystoiminta on mun elämässä niin iso tekijä, niin sitä kehittäessä tulee kehityttyä itsekin joka päivä. Me pystytään myös kehittymään koko ajan ekologisempaan suuntaan meidän resurssien kasvaessa. Vierivä kivi ei sammaloidu! Pitää kuitenkin muistaa myös juhlia onnistumisia ja saavutuksia.

+ Oma spesifi juttu: Puolison kanssa yrityksen pyörittäminen! Oltiin molemmat perustettu tahoillamme toiminimet (itse asiassa ihan samoihin aikoihin) jo ennen kuin alettiin seurustelemaan, eli todennäköistä olis, että molemmat ois päätynyt yrittäjäks jatkossakin. Jos se meininki ois ollut yhtään samantyyppistä kuin tämä meidän homma, mutta oltais molemmat eri firmoissa, ei varmaan nähtäis ikinä toisiamme. :D Nyt saadaan olla kokoajan yhdessä, mutta myös omaa aikaa tulee itsestään kun Teemu käy välillä ajamassa ulkomaankuormaa. Toisaalta tätä kirjoittaessa olen reissun päällä Teemun kanssa - päästään siis tekemään yhdessä ihania juttuja duunin merkeissä. En vois kuvitella parempaa. Tietysti se ei oo pelkästään ihana juttu mm. siksi, että meidän tulot tulee samasta paikasta, joten jos firmalla menis huonosti niin oltais senkin suhteen aina samassa veneessä. Videolla lisää!


12 katselukertaa0 kommenttia